Terrascope blijft open-source satellietbeelden aanbieden tot minstens 2028

Terrascope-II overeenkomst ondertekend door staatssecretaris Thomas Dermine

Namens het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) ondertekende Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, een overeenkomst met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) om de continue toegang tot satellietgegevens en afgeleide producten, en de bijbehorende beeldverwerkingsdiensten te verzekeren en alle Belgische gebruikers nog minstens 5 jaar te blijven ondersteunen. Terrascope is het Belgische grondsegment dat in 2017 werd gelanceerd om toegang te geven tot open-source satellietbeelden van het Copernicus-programma van de Europese Commissie. Dankzij deze overeenkomst kan Terrascope de toegang tot deze satellietbeelden en bijhorende diensten garanderen tot minstens eind 2028.
 

Objectieve informatie voor onderzoek en operationele diensten 

Aardobservatiegegevens leveren belangrijke informatie met betrekking tot wereldwijde milieu-uitdagingen zoals klimaatverandering, opwarming van de aarde en voedselzekerheid, maar ze worden ook gebruikt in lokale toepassingen voor landbouw, stadsontwikkeling, kustbeheer en nog veel meer. Door de toegang tot aardobservatiegegevens te vergemakkelijken, wil Terrascope onderzoekers, overheden en commerciële bedrijven helpen om de enorme hoeveelheden gratis en objectieve gegevens te gebruiken voor zowel onderzoeksactiviteiten als operationele processen.
 

Snel toegang tot satellietbeelden en beeldverwerkingsdiensten via de cloud

Het Terrascope platform biedt gemakkelijke toegang tot aardobservatiegegevens van de Copernicus Sentinel constellatie, maar ook tot unieke datasets van de SPOT-Vegetation en PROBA-V missies die ook beschikbaar blijven voor alle gebruikers tot 2028, waardoor lange-termijn tijdreeksen van wereldwijde vegetatieverandering worden veiliggesteld. Via de Terrascope viewer kan iedereen eenvoudig satellietbeelden en afgeleide producten opzoeken en gebruiken. Voor uitgebreide analyses biedt cloud processing een efficiënte oplossing, waardoor het downloaden van satellietgegevens overbodig wordt. Dankzij deze nieuwe overeenkomst blijven deze diensten gratis toegankelijk voor alle gebruikers, waaronder burgers, onderzoekers, overheden en het bedrijfsleven.

Integratie met het Copernicus Data Space Ecosysteem 

Onder het nieuwe contract zal Terrascope ook het Copernicus Data Space Ecosystem integreren, dat in juli 2023 werd gelanceerd. Deze integratie geeft Terrascope gebruikers toegang tot alle wereldwijd beschikbare Copernicus Sentinel data.

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!